SiVAS polsdiagnostiek

  SiVAS staat voor ‘Subtiele interventies met het Vasculair Autonoom Signaal’
 

In 1967 merkte de Franse arts, neuroloog en oor-acupuncturist dr. Paul Nogier dat een lichte aanraking van een gevoelig punt op de oorschelp een voelbare verandering aan de polsslag van de patiënt veroorzaakte. Raakte hij de oorschelp op een andere plaats aan dan gebeurde er niets met de polsslag.

Hij ontdekte dat er een verband is tussen de verschillende frequenties van de polsslag en verstoringen in het lichaam.

Dr. Nogier noemde dit verschijnsel het VAS (Vasculair Autonoom Signaal)

De Rotterdamse arts Ton van Gelder (1943-2005) heeft het VAS in Nederland geïntroduceerd.


Hoe werken die subtiele interventies?

 

Ton van Gelder:

"Tijdens een congres hield ik een voordracht over mijn ervaringen met subtiele interventies. Direct na afloop van mijn lezing was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Een van de vragen kwam van een kritische collega naar de werkzaamheid van die zogenaamde subtiele interventies.

Ik dacht even na en vroeg toen de aanwezigen of ze mee wilden doen aan een klein experiment. Of iedereen even op wilde gaan staan. Toen het gehoor daaraan gevolg gaf en iedereen stond, vroeg ik of ze weer wilden gaan zitten. Kijk, zei ik, zo werkt nu een subtiele interventie. Met een kleine prikkel kan ik veel teweeg brengen. Alleen met de kracht van mijn stem heb ik miljoenen neuronen laten afvuren, honderdduizenden biochemische reacties geïnduceerd, duizenden kilo’s massa verplaatst en hopelijk tientallen mentale processen in gang gezet."

 
Powered by webXpress